Przemysław Stachura


Prezes Bean2bar Polska

  • Absolwent Politechniki Warszawskiej na kierunkach Inżynieria Biomedyczna oraz Biomateriały
  • Ekspert w dziedzinie druku 3D czekolady
  • Od 5 lat zajmuje się doborem składników spożywczych umożliwiających druk 3D
  • Przedsiębiorca prowadzący działalność oferującą usługi druku 3D czekolady dla branży gastronomicznej i eventowej
  • Inicjator akcji print4medic.pl zrzeszającej drukarzy 3D, którzy pomagają medykom w czasach pandemii koronawirusa
  • Wielbiciel słodyczy i designu (najlepiej razem)
  • O Bean2bar Polska:  Młode przedsiębiorstwo zajmujące się rozwojem rzemieślniczej czekolady, tworzonej zgodnie z zasadą „od ziarna do tabliczki”. Chcąc przełamać zasadę „zdrowe albo smaczne”, założyciele Bean2bar Polska wzięli sobie za cel stworzenie produktu, który będzie charakteryzował się zarówno wyjątkowymi walorami smakowymi, jak i cechami prozdrowotnymi. Proces przetwórstwa zaczynają już od samego ziarna kakaowca, który jest dostarczany prosto od plantatora. Dzięki temu mają całkowity wpływ na smak swojej czekolady poprzez dobranie ziaren z konkretnej plantacji na świecie oraz sterowanie każdym etapem procesu przetwórstwa. Tak otrzymana czekolada o wysokiej zawartości masy kakaowej, a małej ilości cukru, zawiera ogromne ilości zdrowych flawonoidów i polifenoli posiadających właściwości przeciwutleniające. Aby dodatkowo zwiększyć działanie prozdrowotne, do czekolady dodawane będą prebiotyki i probiotyki dzięki współpracy z naukowcami ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).